Biologinis saugumas ir biologinė sauga studijų ir klinikinės veiklos metu

Kodas
KMU919
Studijų kryptis
Veterinarija
Vykdymo būdas
Nuotolinis mišrus (sinchroninis ir asinchroninis)
Apimtis valandomis
6val.
Skirtas
dėstytojams
veterinarijos gydytojams
klinikos laborantams
Kaina asmeniui
0.00Eur
Pažymėjimo mokestis
6Eur
Administratorius: Vaclovas Gavelis
Programą teikiantis darbuotojas
Prof. Alvydas Malakauskas
Kurso programos turinys
Tema Trukmė
Biologinio saugumo ir biologinės saugos reglamentavimas ir įgyvendinimas LSMU Veterinarijos akademijoje. Biologinis saugumas: principai ir įgyvendinimas. 1.00 val.
Biologinis saugumas ir biologinė sauga LSMU Praktinio mokymo ir bandymų centre 1.00 val.
Biologinis saugumas ambulatorinių išvykų metu - pasekmės ir iššūkiai 1.00 val.
Biologinio saugumo įgyvendinimo iššūkiai derinant klinikinį darbą ir studijų procesus 1.00 val.
Bakterijų atsparumas antimikrobinėms medžiagoms naminių gyvūnų tarpe. Ką apie bakterijų atsparumą žino studentai? 1.00 val.
Biologinė sauga: principai ir įgyvendinimas. 1.00 val.
Viso valandų
6.00
Programos aprašymas (santrauka)

1. Biologinio saugumo ir biologinės saugos reglamentavimas ir įgyvendinimas LSMU Veterinarijos akademijoje. Biologinio saugumo ir biologinės saugos reglamentavimas ir įgyvendinimas LSMU Veterinarijos akademijoje, uždaviniai ir tikslai, svarbiausi dokumentai, biosaugos komiteto sudarymas ir funkcijos. Kas yra biologinis saugumas, jo samprata ir koncepcija. Biologinio pagrindiniai principai ir jų taikymas gyvūnų ir žmonių apsaugai nuo infekcinių ligų.

2. Biologinė sauga: principai ir įgyvendinimas. Biologinės saugos samprata ir saugi mikroorganizmų ir toksinų vadybos praktika. Biologės saugos priemonių taikymo bendrieji principai. Biologinės saugos ir biologinio saugumo vertinimo kriterijai, jų panašumai ir praktinio taikymo sritys. Biologinės rizikos vertinimas laboratorinės praktikos aplinkoje: biologinių veiksnių pavojai ir laboratorinių procedūrų pavojai. Laboratorinių ir klinikinių mėginių/ bandinių vadyba, siuntimas ir mėginių atsekamumas diagnostinėje / mokslinių tyr. laboratorijoje. Reglamentuotas ir kontroliuojamas laboratorijos darbuotojų judėjimas ir asmeninės biologinės saugos priemonės. Atliekų biologinės saugos principai ir infekuotos kietosios atliekos – surinkimas, nukenksminimas ir šalinimas. Biologinės rizikos komunikacija - efektyvi rizikos veiklos ir rizikos informavimo komunikacija – skirtumai ir vidinės rizikos komunikacijos prioritetinės sritys. Bendrosios praktinės biologinės saugos rekomendacijos.

3. Biologinis saugumas ir biologinė sauga LSMU Praktinio mokymo ir bandymų centre. Kasmet Praktinio mokymo ir bandymų centre (PMBC) savo įgūdžius kasmet tobulina virš 1000 studentų, kurie ten praleidžia po 5 valandas. Dėl to PMBC lankytojams ir ten laikomiems gyvuliams visą laiką išlieka didelė užsikrėtimo patogeniniais mikroorganizmais rizika. Kaip šį pavojų sumažinti ir kokios priemonės taikomos pateikiama šiame pranešime.

4. Biologinis saugumas ambulatorinių išvykų metu – pasekmės ir iššūkiai. Biologinis saugumas ambulatorinių išvykų metu, biologinio saugumo reikšmė apsaugant gyvulių ūkius nuo infekcinių ligų, požiūrio į biologinį saugumą evoliucija ir formavimas.

5. Biologinio saugumo įgyvendinimo iššūkiai derinant klinikinį darbą ir studijų procesus. Biologinis saugumas Smulkiųjų gyvūnų klinikoje, izliatoriaus veikla, augintinių keliama zoonozių rizika žmonėms, Covid-19 apribojimų sąlygomis klinikų darbo organizavimas, personalinės apsaugos priemnės.

 6. Bakterijų atsparumas antimikrobinėms medžiagoms naminių gyvūnų tarpe. Ką apie bakterijų atsparumą žino studentai? Bakterijų atsparumo mechanizmai. Antibiotikams atsparios bakterijos pavojingos žmonėms. Dažniausi gyvūnų bakterinių infekcijų sukėlėjai. Iš gyvūnų išskirtų bakterijų atsparumo antibiotikams situacija Lietuvoje. Veterinarinės medicinos studentų žinių, susijusių su bakterijų atsparumu antibiotikams analizė, gairės studijų programos tobulinimui.

Dėstytojas Teorijos val. Praktikos val.
Alvydas Malakauskas 1
Dainius Zienius 1
Inga Stadalienė 1
Modestas Ružauskas 1
Arūnas Rutkauskas 1
Algirdas Šalomskas 1
Atvykstant reikia turėti

Medicininį chalatą