Sveiko ir sergančio vaiko maitinimas

Kodas
KMU370
Studijų kryptis
Medicina
Vykdymo būdas
Nenuotolinis (asmeniui dalyvaujant fiziškai)
Apimtis valandomis
36val.
Skirtas
vaikų ligų gyd.
šeimos gydytojams
Kaina asmeniui
216.00Eur
Pažymėjimo mokestis
6Eur
Programą teikiantis darbuotojas
Dr. R. Rokaitė
Kurso programos turinys
Tema Trukmė
Virškinimo fiziologija 2.00 val.
Pagrindinių maistinių medžiagų ir maistinių skaidulų reikšmė organizmui 2.00 val.
Naujagimių maitinimas. Motinos pieno privalumai. Pieno mišinių grupės ir jų skyrimo indikacijos 2.00 val.
Kūdikių mitybos ypatumai 2.00 val.
Vaikų mitybos ypatumai 2.00 val.
Per mažas kūno svorio augimas 2.00 val.
Vaikų, sergančių skrandžio ligomis maitinimas 2.00 val.
Vaikų, sergančių uždegiminėmis žarnų ligomis mitybos ypatumai 2.00 val.
Viduriuojančio vaiko maitinimas 2.00 val.
Vaiko maitinimas, esant vidurių užkietėjimui 2.00 val.
Vaikų, sergančių kepenų ligomis mitybos ypatumai 2.00 val.
Alergija maistui 2.00 val.
Geležies deficitine anemija, sergančių vaikų dietinis gydymas 2.00 val.
Enterinio ir parenterinio maitinimo pagrindai 2.00 val.
Paros energijos poreikio ir pagrindinių maistinių medžiagų paskaičiavimas kūdikiams 2.00 val.
Paros energijos poreikio ir pagrindinių maistinių medžiagų paskaičiavimas ikimokyklinio amžiaus vaikams 2.00 val.
Paros energijos poreikio ir pagrindinių maistinių medžiagų paskaičiavimas mokyklinio amžiaus vaikams 2.00 val.
Įskaita 2.00 val.
Viso valandų
36.00
Programos aprašymas (santrauka)

1. Paskaita “Virškinimo fiziologija”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su įvairaus amžiaus vakų virškinimo fiziologijos ypatumais.
2. Paskaita “Pagrindinių maistinių medžiagų ir maistinių skaidulų reikšmė organizmui”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su pagrindinių maistinių medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių) ir masitinių skaidulų šaltiniais, jų reikšme augančio vaiko organizmui.
3. Paskaita “Naujagimių maitinimas. Motinos pieno privalumai”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su išnešiotų ir neišnešiotų naujagimių maitinimo ypatumais; motinos pieno ypatybėmis bei privalumais prieš motinos pieno pakaitalus.
4. Paskaita “Pieno mišinių grupės ir jų skyrimo indikacijos”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su pieno mišinių grupėmis, aptarti jų skirtumus, skyrimo indikacijas.
5. Paskaita “Kūdikių ir vyresnių vaikų mitybos ypatumai”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su kūdikių ir vyresnių vaikų mitybos ypatumai; atskirų maisto produktų reikšme vaiko organizmui.
6. Paskaita “Per mažas kūno svorio augimas”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su pagrindinėmis per mažo kūno svorio augimo priežastimis, jų klasifikacija, diagnostikos ir gydymo ypatumais.
7. Paskaita “Vaikų, sergančių skrandžio ligomis maitinimas”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su dažniausiomis skrandžio ligomis vaikų amžiuje bei mitybos ypatumais jų metu.
8. Paskaita “Vaikų, sergančių uždegiminėmis žarnų ligomis mitybos ypatumai”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su uždegiminių ligų patogeneze, klinika, diagnostikos ypatumais bei gydymo ir mitybos rekomendacijomis.
9. Paskaita “Viduriuojančio vaiko maitinimas”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su ūmaus bei lėtinio viduriavimo priežastimis, klinika, diagnostikos, gydymo bei mitybos ypatumais.
10. Paskaita “Vaiko maitinimas, esant vidurių užkietėjimui”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su vidurių užkietėjimo priažastimis, diagnostikos, gydymo bei mitybos naujausiomis rekomendacijomis.
11. Paskaita “Vaikų, sergančių kepenų ligomis mitybos ypatumai”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su dažniausiomis kepenų ligomis vaikų amžiuje, jų klinika, naujausiais diagnostikos metodais, gydymo bei mitybos ypatumais.
12. Paskaita “Alergija maistui”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su maisto alergenais, alergijos maistui klasifikacija, klinika, diagnostikos ir gydymo ypatumais.
13. Paskaita “Geležies deficitine anemija, sergančių vaikų dietinis gydymas”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su geležies deficitinės anemijos diagnostika, dietinio gydymo ypatumais vaikų amžiuje.
14. Paskaita “Enterinio ir parenterinio maitinimo pagrindai”, apimtis 2 val. Paskaitos tikslai: supažindinti klausytojus su klinikinio maitinimo indikacijomis, maitinimo būdais, mišiniais.
15. Seminaras “Paros energijos poreikio ir pagrindinių maistinių medžiagų paskaičiavimas kūdikiams”, apimtis 2 val. Seminaro tikslai: išmokyti klausytojus sudaryti valgiaraštį individualiam kūdikiui; paskaičiuoti paros energijos poreikį ir pagrindinių maisto medžiagų kiekį kūdikiams.
16. Seminaras “Paros energijos poreikio ir pagrindinių maistinių medžiagų paskaičiavimas ikimokyklinio amžiaus vaikams”, apimtis 2 val. Seminaro tikslai: išmokyti klausytojus sudaryti valgiaraštį individualiam ikimokyklinio amžiaus vaikiui; paskaičiuoti paros energijos poreikį ir pagrindinių maisto medžiagų kiekį ikimokyklinio amžiaus vaikams.
17. Seminaras “Paros energijos poreikio ir pagrindinių maistinių medžiagų paskaičiavimas mokyklinio amžiaus vaikams”, apimtis 2 val. Seminaro tikslai: išmokyti klausytojus sudaryti valgiaraštį individualiam mokyklinio amžiaus vaikiui; paskaičiuoti paros energijos poreikį ir pagrindinių maisto medžiagų kiekį mokyklinio amžiaus vaikams.

Dėstytojas Teorijos val. Praktikos val.
Rūta Rokaitė 20 6
Liutauras Labanauskas 4
Rūta Kučinskienė 6
Atvykstant reikia turėti

Turėti medicininį chalatą

Papildoma informacija

Pateikti gydytojams šiuolaikinias žinias apie sveiko ir sergančio vaiko mitybą

Literatūra

Pagrindinė literatūra:

1. R.Kėvalas ir kt. Pediatrija, vadovėlis. 2018 m., UAB „Vitae Litera“, Kaunas.
2. L.Labanauskas, R.Rokaitė ir kt. Vaikų dietologija, universiteto vadovėlis. 2009 m., Virginijos dizaino studija, Kaunas.
3. Warren P. Bishop. Vaikų gastroenterologija. 2012 m., Vaistų žinios, Vilnius.
4. http://www.espghan.org/guidelines/nutrition/
5. O.Rudzevičienė. Alergija maistui, mokomoji knyga. 2009 m., Vilniaus universiteto leidykla, Vilnius.