Sveikatos priežiūros finansavimas ir sveikatos draudimas

Kodas
KMU754
Studijų kryptis
Visuomenės sveikata
Vykdymo būdas
Nenuotolinis (asmeniui dalyvaujant fiziškai)
Apimtis valandomis
24val.
Skirtas
visų specialybių gydytojams
asmens sveikatos priežiūros įst. vadovams
medicinos auditoriams
sveikatos vadybininkams
Kaina asmeniui
200.00Eur
Pažymėjimo mokestis
6Eur
Programą teikiantis darbuotojas
doc. dr. Vytenis Kalibatas
Kurso programos turinys

Nėra turinio

Viso valandų
0.00
Programos aprašymas (santrauka)

Modulio metu nagrinėjama šiuolaikinė sveikatos priežiūros finansavimo samprata, sveikatos draudimo poreikis finansuojant sveikatos priežiūros sistemų veiklą. Modulio metu analizuojama, kodėl sveikatos priežiūros sistemose netaikomas laisvos rinkos modelis, koks valstybės vaidmuo reguliuojant sveikatos priežiūros paslaugų teikimo finansavimo mechanizmus.

Paskaitos
1. Sveikatos priežiūros rinka, jos ypatumai. Pasiūla, paklausa, rinkos pusiausvyra sveikatos priežiūroje. Svarbiausios sveikatos priežiūros rinkos netobulo funkcionavimo priežastys (1,5 val.). Paskaitoje pristatoma sveikatos priežiūros rinkos sąvoka, apžvelgiami pagrindiniai laisvos (tobulos) rinkos bruožai. Supažindinama su pasiūlos, paklausos ir rinkos pusiausvyros sąvokomis, aptariami jų ypatumai sveikatos priežiūroje. Supažindinama su svarbiausiomis sveikatos priežiūros rinkos netobulo funkcionavimo priežastimis: informacijos asimetrija, netobula konkurencija ir kt.
2. Sveikatos priežiūros sistemų finansavimas: modeliai, bruožai, ypatumai (0,5 val.). Paskaitoje supažindinama su pagrindiniais sveikatos priežiūros finansavimo modeliais (Bismarko, Beveridžo, Semaško, Douglas ir mišriu) bei apžvelgiami pagrindiniai šių modelių bruožai.
3. Sveikatos draudimo principai: trečiosios šalies vaidmuo, privalomasis ir papildomas (savanoriškas) sveikatos draudimas (1,0 val.). Paskaitoje pristatomi ir apžvelgiami pagrindiniai sveikatos draudimo principai, sveikatos draudimo privalumai ir trūkumai, taip pat apžvelgiami privalomojo sveikatos draudimo ir papildomo (savanoriškojo) sveikatos draudimo būdai.
4. Lietuvos sveikatos draudimo įstatymas: pagrindinės nuostatos. Valstybės laiduojama (nemokama) sveikatos priežiūra (1,5 val.). Paskaitoje pristatoma aktuali LR sveikatos draudimo įstatymo redakcija, atkreipiamas dėmesys į esminius įstatymo aspektus. Apžvelgiamos Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto apmokamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, vaistų ir medicinos pagalbos priemonių įsigijimo išlaidų bei medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo išlaidų kompensavimas apdraustiesiems ir kt.
5. Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas ir jo kontrolė (1,5 val.). Paskaitoje supažindinama su Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto formavimo principais, pajamomis – t.y. Privalomojo sveikatos draudimo įmokomis ir jų surinkimo tvarka, valstybės biudžeto įmokomis į PSDF; išlaidomis ir jų kontrole, Valstybinės ir teritorinių ligonių kasų vaidmenimis.
6. Sveikatos priežiūros įstaigų veiklos finansavimo tipai ir finansavimo šaltinių naudojimo tvarka (0,5 val.). Paskaitoje pateikiami įvairūs sveikatos priežiūros įstaigų veiklos finansavimo tipai, apžvelgiami šių tipų privalumai ir trūkumai bei supažindinama su finansavimo šaltinių naudojimo tvarka.
7. Sveikatos priežiūros paslaugų įkainių sudarymo principai (1,5 val.). Paskaitoje supažindinama su pagrindiniais sveikatos priežiūros paslaugų įkainių sudarymo principais; pristatoma kitų šalių patirtis nustatant sveikatos priežiūros paslaugų įkainius.
8. Sveikatos priežiūros finansavimo reformų kryptys Lietuvoje ir užsienio šalyse (1,0 val.). Paskaitoje apžvelgiamos pagrindinės sveikatos priežiūros finansavimo reformų kryptys Lietuvoje ir užsienio šalyse, aptariami jų privalumai ir trūkumai.
9. Sveikatos priežiūros įstaigos sąmatos sudarymo principai (1,5 val.). Paskaitoje pristatomi pagrindiniai sveikatos priežiūros įstaigos sąmatos sudarymo principai, apžvelgiamos pagrindinės sąmatos dalys.
10. Sveikatos priežiūros įstaigų personalo darbo apmokėjimo būdai. Personalo darbo užmokesčio mokėjimo tvarka (0,5 val.). Paskaitoje supažindinama su sveikatos priežiūros įstaigų personalo darbo apmokėjimo būdais, apžvelgiami jų privalumai ir trūkumai. Pristatoma LR teisės aktais nustatyta personalo darbo užmokesčio mokėjimo tvarka.
11. Sveikatos ekonomikos principai. Ekonominių nuostolių dėl ligų nustatymas ir įvertinimas (1,5 val.). Paskaitoje supažindinama su pagrindiniais sveikatos ekonomikos tyrimo metodais ir principais.

Praktikos darbai
1. Sveikatos priežiūros rinka, jos ypatumai. Pasiūla, paklausa, rinkos pusiausvyra sveikatos priežiūroje. Svarbiausios sveikatos priežiūros rinkos netobulo funkcionavimo priežastys (1,5 val.). Nagrinėjamas laisvos rinkos modelio pritaikomumas sveikatos sistemoje, apžvelgiami pagrindiniai šio modelio trūkumai.
2. Sveikatos priežiūros sistemų finansavimas: modeliai, bruožai, ypatumai (1,0 val.). Nagrinėjami socialinio ir individualaus požiūrio į sveikatą tipai, analizuojami jų bruožai bei atliekama SSGG analizė.
3. Sveikatos draudimo principai: trečiosios šalies vaidmuo, privalomasis ir papildomas (savanoriškas) sveikatos draudimas (2,0 val.). Nagrinėjami pagrindiniai papildomo (savanoriško) sveikatos draudimo būdų privalumai ir trūkumai; vertinamos šių būdų įgyvendinimo galimybės Lietuvoje.
4. Sveikatos priežiūros įstaigų veiklos finansavimo tipai ir finansavimo šaltinių naudojimo tvarka (1,0 val.). Nagrinėjami sveikatos priežiūros įstaigų veiklos finansavimo tipai, atliekama jų SSGG analizė bei diegimo galimybės Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose.
5. Sveikatos priežiūros finansavimo reformų kryptys Lietuvoje ir užsienio šalyse (1,5 val.). Nagrinėjamos Lietuvos ir užsienio šalių (Europos Sąjungos ir kitų išsivysčiusių šalių) finansavimo reformos, jų tikslai, turinys, metodai.
6. Sveikatos priežiūros įstaigos sąmatos sudarymo principai (1,5 val.). Nagrinėjami sveikatos priežiūros įstaigos sąmatos sudarymo principai, praktiškai analizuojami ir vertinami sąmatų pavyzdžiai.
7. Sveikatos priežiūros įstaigų personalo darbo apmokėjimo būdai. Personalo darbo užmokesčio mokėjimo tvarka (1,0 val.). Praktiškai nagrinėjami sveikatos priežiūros įstaigų personalo darbo apmokėjimo būdai, atliekama jų SSGG analizė bei diegimo galimybės Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose.
8. Sveikatos ekonomikos principai. Ekonominių nuostolių dėl ligų nustatymas ir įvertinimas (1,5 val.). Nagrinėjami ekonominių nuostolių dėl ligų nustatymo ir vertinimo pavyzdžiai. Praktiškai atliekamos užduotys.

Dėstytojas Teorijos val. Praktikos val.
danguole.jankauskiene1 3 3
Skirmantė Sauliūnė 4 4
Vytenis Kalibatas 6 4
Papildoma informacija

Šiuolaikiniam sveikatos profesionalui ar sveikatos vadybininkui, o ypač sveikatos priežiūros įstaigos vadovui, būtinos ne tik bazinės sveikatos priežiūros vadybos, sveikatos priežiūros sistemos ir jos finansavimo, įstaigų finansų vadybos, žmogiškųjų išteklių valdymo ir kt. vadybos žinios bei kompetencijos, bet ir pastovus šių žinių atnaujinimas. Vadovaujantis 2015 m. gegužės 27 d. Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-667 „Dėl Lietuvos Nacionalinės sveikatos sistemos valstybės ir savivaldybių biudžetinių ir viešųjų įstaigų vadovų privalomojo kvalifikacijos tobulinimo tvarkos aprašo tvirtinimo“ (TAR, 2015, Nr. 8844) asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovų privalomas kvalifikacijos tobulinimas per penkerių metų laikotarpį turi sudaryti ne mažiau kaip 72 val., iš jų ne daugiau kaip 24 val. gali būti įgytos savišvietos būdu pagal skirtingų kvalifikacijos tobulinimo programos modulių rekomenduojamas temas. Šiuo įsakymu taip pat numatoma, kad įstaigų vadovai, nebaigę įsakyme nurodytų sveikatos vadybos magistrantūros studijų bei turintys mažesnę kaip 5 metų vadovavimo įstaigai darbo patirtį, privalo per vienus metus nuo paskyrimo į pareigas dienos išklausyti ne mažiau kaip du (48 val.) kvalifikacijos tobulinimo programos modulius. Vienas iš rekomenduojamų modulių yra „Sveikatos priežiūros finansavimas ir sveikatos draudimas“.
Šis modulis skirtas ir medicinos auditoriams, nes vadovaujantis 2015 m. birželio 29 d. Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-810 „Dėl Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro 2008 m. balandžio 29 d. įsakymo Nr. V-338 „Dėl minimalių asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės reikalavimų aprašo tvirtinimo“ pakeitimo“ (TAR, 2015, Nr. 10647), asmens sveikatos priežiūros įstaigų vidaus medicininio audito grupės arba vidaus medicininio audito padalinio vadovas, įgaliotas asmuo arba fizinis asmuo, vykdantis vidaus medicininio audito veiklą pagal sutartį, turi būti pabaigęs ne mažiau kaip 48 val. trukmės tobulinimo kursus.
Modulis taip pat skirtas visų specialybių gydytojams, norintiems suprasti pagrindinius sveikatos priežiūros valdymo principus, besidomintiems sveikatos priežiūros finansavimo ir sveikatos draudimo naujovėmis ir/ar siekiantiems ugdyti vadybines kompetencijas sveikatos priežiūros srityje. Šį modulį organizuoja ir mokymus vykdo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos vadybos katedra kartu su VšĮ Sveikatos vadybos centru.

Tobulinimo modulio tikslas – plėsti sistemines žinias bei įgūdžius apie sveikatos priežiūros finansavimą ir sveikatos draudimą, supažindinti su pagrindiniais sveikatos priežiūros finansavimo šaltiniais, pristatyti sveikatos priežiūros rinkos koncepciją, išnagrinėti sveikatos priežiūros veiklos finansavimo ypatumus Lietuvos, Europos Sąjungos ir kitose šalyse, supažindinti su sveikatos ekonomikos principais, pristatyti sveikatos priežiūros įstaigos sąmatos sudarymo principus.
Tobulinimo modulio uždaviniai:
1. Suvokti sveikatos priežiūros finansavimo mechanizmus.
2. Supažindinti su pagrindiniais sveikatos draudimo principais.
3. Supažindinti su sveikatos priežiūros rinkos ypatumais ir išnagrinėti priežastis, dėl kurių tobula rinka negali funkcionuoti sveikatos priežiūroje.
4. Pagilinti žinias apie Lietuvos sveikatos sistemos finansavimo šaltinius, finansavimo aspektus, sveikatos priežiūros paslaugų įkainių nustatymo principus bei valstybės laiduojamą (nemokamą paslaugos vartojimo momentu) asmens sveikatos priežiūrą.
5. Informuoti apie Lietuvos ir kitų šalių sveikatos sistemų finansavimo reformų kryptis ir tikslus.
6. Supažindinti su sveikatos priežiūros įstaigos sąmatos sudarymo principais.
7. Pagilinti žinias apie personalo darbo užmokesčio mokėjimo tvarką ir ypatumus.
8. Supažindinti su sveikatos ekonomikos principais nustatant ir vertinant ekonominius nuostolius dėl ligų.

Kontaktai:
administratorė Snieguolė Kaselienė: tel. 837 327343, 8682 49063, el. p. skaseliene@gmail.com;
vadovė prof. Skirmantė Sauliūnė: tel. 8687 24996, el. p. skirmante.sauliune@gmail.com