Kompleksinis nerimo sutrikimų ir depresijos gydymas naudojant kognityvinę-elgesio psichoterapiją

Kodas
KMU538
Studijų kryptis
Medicina
Vykdymo būdas
Nenuotolinis (asmeniui dalyvaujant fiziškai)
Apimtis valandomis
160val.
Skirtas
vidaus ligų gydytojams
šeimos gydytojams
gyd. neurologams
gyd. vaikų neurologams
fizinės medicinos ir reabilitacijos gyd.
gyd. psichoterapeutams
gyd. psichiatrams
gyd. vaikų ir paauglių psichiatrams
medicinos psichologams
Kaina asmeniui
799.81Eur
Pažymėjimo mokestis
6Eur
Administratorius: Inga Sribikienė 837-326901
Svarbu

Dėl registracijos į kursus ir dėl visų kitų organizacinių reikalų prašom kreiptis info@psichoterapija.info (link sends e-mail)

Programą teikiantis darbuotojas
dr. Julius Neverauskas
Kurso programos turinys
Tema Trukmė
Integruotas požiūris į nerimo sutrikimus. Šiuolaikinė diagnostika ir ligonio būklės įvertinimas. Diagnostinės ir ligonio būklę vertinančios skalės ir jų naudojimas. Nerimo sutrikimų klinikinės formos ir klasifikacija. Somatiniai sutrikimai sergant nerimo 6.00 val.
Integruotas požiūris į depresiją. Šiuolaikinė diagnostika ir ligonio būklės įvertinimas. Diagnostinės ir ligonio būklę vertinančios skalės ir jų naudojimas. Depresijos klinikinės formos ir klasifikacija. Dvipolis sutrikimas ir jo gydymas. Somatiniai sutr 6.00 val.
Psichosocialiniai darbo su sergančiu nerimo sutrikimais ligoniu aspektai. Psichosocialiniai darbo su sergančiu depresija sutrikimais ligoniu aspektai. Ligonių, sergančių nerimo sutrikimais reabilitacinis gydymas. Ligonių, sergančių depresija reabilitacini 6.00 val.
Stresas ir jo įtaka nerimo sutrikimų ir depresijos vystymuisi. Streso kontrolė ir valdymas. Su stresu susijusių sutrikimų diagnostika ir gydymas. Distresas ir jo profilaktika. 6.00 val.
Kognityvinės ir elgesio psichoterapijos (KET) teoriniai pagrindai. Terminai. Moksliniai įrodymai, pagrindžiantys KET efektyvumą. 6.00 val.
Kognityvinės ir elgesio psichoterapijos technikos ir intervencijos gydant nerimo sutrikimus ir depresiją. 6.00 val.
Kognityvinė ir elgesio terapija pacientams su dviguba diagnoze, t.y. sergantiems nerimo sutrikimais ir/arba depresija ir kartu turintiems asmenybės sutrikimų. 6.00 val.
Kognityvinė ir elgesio terapija pacientams, sergantiems nerimo sutrikimais ir/arba depresija ir kartu turintiems priklausomybę nuo alkoholio ar kitų cheminių medžiagų. 6.00 val.
Ligonių, sergančių dvipoliu sutrikimu psichoterapinis gydymas kognityvine ir elgesio terapija. Terapijos metu kylančios problemos ir jų sprendimai. Rezistenciniai terapijai atvejai. Terapijos užbaigimas. Atkryčio prevencija. 6.00 val.
Ligonio, gydyto kognityvinės ir elgesio terapijos būdu, atvejo nagrinėjimas ir aprašymas. Nerimo sutrikimais sergančio paciento atvejo nagrinėjimas. Depresija sergančio paciento atvejo nagrinėjimas. 6.00 val.
Relaksacija ir jos reikšmė gydant nerimo sutrikimus ir depresiją. Autogeninė treniruotė. Taikomoji relaksacija. Dėmesingumo ir įsisąmoninimo praktika. 6.00 val.
Problemų sprendimo pagrindai. Pasitikėjimo savimi didinimas. 6.00 val.
Krizių intervencija. Darbas su suicidiniu pacientu. Rezistenciniai terapijai atvejai. Terapijos užbaigimas. Atkryčio prevencija. 6.00 val.
Mokymo kurso apibendrinimas. Žinių patikrinimas ir įvertinimas. Egzaminas 6.00 val.
Viso valandų
84.00
Programos aprašymas (santrauka)

Kurso metu tobulinimo programos dalyviai: 1) įsisavina kompleksinio nerimo sutrikimų ir depresijos gydymo naudojant kognityvinę ir elgesio terapiją (KET) teorinius pagrindus, 2) sužino nerimo sutrikimų depresijos ir juos lydinčių psichikos ir elgesio sutrikimų vystymosi kognityvinius modelius bei terapinio poveikio mechanizmus; 3) išmoksta įvertinti asmenų, sergančių nerimo sutrikimais ir depresija būklę ir atlikti specifinę diagnostiką kognityvinės ir elgesio psichologijos aspektais; 4) įgauna pagrindinius įgūdžius taikant svarbiausias nerimo sutrikimų ir depresijos bei mišrių sutrikimų kognityvinės ir elgesio psichoterapijos technikas.

Dėstytojas Teorijos val. Praktikos val.
Alicja Juškienė
Narseta Mickuvienė
Julius Neverauskas
Laima.Sapezinskiene
Julius Burkauskas
Atvykstant reikia turėti

Turėti medicininį chalatą

Papildoma informacija

Supažindinti kursantus su kompleksiniu nerimo sutrikimų ir depresijos gydymu naudojant kognityvinę ir elgesio terapiją. Išmokyti pagrindinių kognityvinės ir elgesio psichoterapijos technikų, taikomų gydant ligonius, sergančius nerimo ir depresijos sutrikimais.

Literatūra

Pagrindinė literatūra:
1) Beck A. (2005) Kognityvinė terapija ir emociniai sutrikimai. Via recta.
2) Beck J. (2008) Kognityvinės terapijos pagrindai. Lietuvos kognityviosios ir elgesio terapijos draugija.
3) David Burns. (2013) Geros nuotaikos vadovas. Nauja emocijų terapija.
4) Dembinskas A. (mokslinis redaktorius) (2003) Psichiatrija. Vaistų žinios.
5) 10-Minute CBT: Integrating Cognitive-Behavioral Strategies into Your Practice/M.W.Otto et al./OXFORD university Press, 2011, 189 p.
6) Andrews G., et al. (2003) The treatment of anxiety disorders. Clinician guides and patient manuals. Cambridge University Press.
7) Barry Gregory (2011) Cognitive-Behavioral Therapy Skills Workbook: Practical Exercises and Worksheets to Promote Change
8) David Westbrook, Helen Kennerley, Joan Kirk. (2011) An Introduction to Cognitive Behaviour Therapy: Skills and Applications
9) High-Yield Cognitive-Behavior Therapy for Brief Sessions: An illustrated guide/Jesse H.Wright et al./ 1 st ed./American Psychiatric Publishing, Inc., 2010, 361 p.
10) Oxford textbook of psychotherapy (2005). Ed. Gabbard G., Beck J., Holmes J. Oxford university press.
11) Oxford guide to behavioral experiments in cognitive therapy (2004). Ed. Bennet-Levy J. et al. Oxford University Press.
12) Practitioner’s guide to evidence-based psychotherapy (2006). Ed. Fisher J.E., O’Donohue W.T. Springer Science and Business Media.
13) Westbrook D., Kennerley H., Kirk J. An Introduction to Cognitive Behaviour Therapy. Skills and applications/ Sage Publications, 2007, 288 p.
14) Аарон Бек, А. Раш, Боб Шоу, Г. Эмери. (2003) Когнитивная терапия депрессии. Белорусский магазин. Минск.
15) Джудит Бек (2006) Когнитивная терапия: полное руководство. Вильямс.

Papildoma literatūra:
1) Christophe Andre. Netobuli, laisvi ir laimingi. Tyto alba. 2014
2) Holly Hazlet - Stevens. Moterys, kurios nerimauja per stipriai. 2013
3) Jonathan Haidt, Laimės hipotezė, Metodika, 2011
4) Melanie Fennell. Įveikite menką savigarbą (Overcoming low self-esteem). 2014
5) Susan Nolen-Hoeksema, Moterys, kurios galvoja per daug, Vaga, 2012
6) DSM-5. (2014) Vertimas į lietuvių kalbą. (Elektroninė knyga).
7) Gražina Gudaitė (sudarytoja). Psichoterapijos veiksmingumas: terapiniai veiksniai ir subjektyviai išgyvenami pokyčiai. 2014
8) Raymond J. Corsini (2011), Danny Wedding. Šiuolaikinė psichoterapija.
9) TLK -10 Psichikos ir elgesio sutrikimai: klinika ir diagnostika/Red.R.Bunevičius, A.Dembinskas. Medicinos leidykla, 1997, 289 p.
10) Case Formulation in Cognitive Behaviour Therapy: The Treatment of Challenging and Complex Cases/By N.Tarrier/Routledge Taylor & Francis Group, 2006, 382 p.
11) Cognitive behavioral therapy for psychiatric problems. A practical guide.(2002). Ed by Hawton K. Salkovskis P.M., Kirk J., Clark D.M. Oxford University Press.
12) Cory F. Newman (2012) Core Competencies in Cognitive-Behavioral Therapy: Becoming a Highly Effective and Competent Cognitive-Behavioral Therapist (Core Competencies in Psychotherapy Series)
13) Neenan M., Dryden W. (2004) Cognitive therapy. 100 key points & techniques. Routlege. Taylor&Francis Group.
14) Newman C.F. Core Competencies in Cognitive-Behavioral Therapy: Becoming a higly effective and competent cognitive-behavioral therapist/ Routledge Taylor & Francis Group, 2013, 263 p.