Aktualūs laringologijos klausimai

Kodas
KMU781
Studijų kryptis
Medicina
Vykdymo būdas
Nenuotolinis (asmeniui dalyvaujant fiziškai)
Apimtis valandomis
36val.
Skirtas
šeimos gydytojams
gyd. otorinolaringologams
Kaina asmeniui
252.00Eur
Pažymėjimo mokestis
6Eur
Įgyjamos ar tobulinimos kompetencijos
Programą teikiantis darbuotojas
prof. Rūta Pribuišienė
Kurso programos turinys
Tema Trukmė
Klinikinė užkimimo diagnostika 2.00 val.
Nepiktybiniai gerklų dariniai 2.00 val.
Gerklų paralyžiai 2.00 val.
Gerklų stenozė 2.00 val.
Gerklų vėžys 2.00 val.
Ikivėžinės gerklų būklės 2.00 val.
Vaikų gerklų ligos 2.00 val.
Laringoplastika 2.00 val.
Tracheostomija, konikotomija 2.00 val.
Tausojantis ir radikalus gerklų vėžio gydymas 2.00 val.
Balso skriningas. Kiekybinė užkimimo diagnostika 3.00 val.
Darbas operacinėje. Endolaringinė mikrochirurginė operacija 3.00 val.
Gerklų paralyžiaus gydymo rezultatai 3.00 val.
Tracheostomos priežiūra. Vamzdeliai 3.00 val.
Polaringektominio ligonio priežiūra, reabilitacija ir sekimas 3.00 val.
Kurso “ „Aktualūs laringologijos klausimai“ aptarimas. Įskaita 1.00 val.
Mokymo(si) metodai
Paskaitos, seminarai, praktikinės užduotys.
Viso valandų
36.00
Programos tikslai
Patobulinti žinias apie gerklų ligų etiopatogenezę, diagnostikos ir gydymo ypatumus. Pasikartoti/įsisavinti endoskopinių, mikroskopinių tyrimų vertinimą, užkimimo skriningą. Prisiminti gerklų stenozės priežastis bei gydymą, tracheostomos priežiūrą. Atnaujinti žinias apie ankstyvą gerklų vėžio diagnostiką ir šiuolaikinius gydymo bei reabilitacijos būdus.
Programos aprašymas (santrauka)

1 tema – Klinikinė užkimimo diagnostika. Aptariama klinikinė gerklų ir balso anatomija, balso fiziologija ir patfiziologija. Susipažįstama su užkimimo visuotinės patikros sistema, kiekybine užkimimo sistema bei diagnostika.

2 tema – Nepiktybiniai gerklų dariniai. Susipažįstama su nepiktybinių gerklų darinių etiopatogeneze, diagnostika ir gydymu. Aptariama fonochirurgijos samprata, indikacijos, galimybės. Demonstruojamos gerklų operacijos LSMU ANG ligų klinikoje.

3 tema – Gerklų paralyžiai. Nagrinėjamos gerklų paralyžiaus priežastys, medikamentinio ir chirurginio gydymo metodai, rezultatais. Demonstruojamos gerklų paralyžiaus operacijos.

4 tema – Gerklų stenozė. Aptariamos gerklų stenozės priežastys, diferencinė diagnostika, chirurginio gydymo metodai. Supažindinama su konikotomijos ir tracheostomijos indikacijomis, metodais. Primenamas ilgalaikio vamzdelio parinkimas, tracheostomos priežiūra.

5 tema – Gerklų vėžys. Nagrinėjami gerklų vėžio etiopatogenetiniai aspektai, tarptautiniai diagnostikos ir gydymo protokolai. Aptariami tausojančio ir radikalaus gydymo metodai, polaringektominio paciento priežiūra, reabilitacija ir sekimas. Stebimos operacijos, analizuojami klinikiniai atvejai.

Klausytojų sk. (nuo)
2
Klausytojų sk. (iki)
5
Dėstytojas Teorijos val. Praktikos val.
Rūta Pribuišienė 8 4
Virgilijus Ulozas 6
Evaldas Padervinskis 4
Kipras Pribuišis 2 6
Nora Ulozaitė - Stanienė 6
Atvykstant reikia turėti

Turėti medicininį chalatą

Papildoma informacija

Poreikis: naujausių multicentrinių studijų duomenimis gerklų ligomis serga iki  10 proc. visuomenės. Otorinolaringologai penktadalį savo darbo laiko skiria balso sutrikimų gydymui. Gerklų vėžys pagal dažnumą yra 4 vietoje tarp vyrų onkologinių ligų. Balso sutrikimus patiria kas dešimtas aktyviai balsą lavinantis vaikas. Kai kurios vaikų ir suaugusiųjų gerklų ligos gali sąlygoti gerklų stenozę. Šios priežastys skatina nuolat atnaujinti žinias apie gerklų ligų diagnostiką, gydymo bei reabilitacijos būdus.

Laringologijos žinios pirmiausia aktualios Šeimos gydytojams, kurie turėtų adekvačiai įvertinti paciento nusiskundimus ir laiku nukreipti specialisto konsultacijai, turėtų žinių apie gerklų vėžiu sergančio paciento gydymo etapus, sekimą dėl galimo recidyvo. Otorinolaringologams taip pat reikalinga susipažinti su naujais gerklų ligų tyrimų ir operacijų metodais, sustiprinti endoskopinių tyrimų įgūdžius, pakitimų vertinimą, prisiminti gerklų vėžio diagnostiką, radikalaus gydymo metodus, tracheostomos priežiūrą, polaringektominio balso reabilitaciją. Gydytojams onkologams taip pat būtų naudinga sužinoti apie gerklų vėžio ir kitos kilmės gerklų stenozės klinikines išraiškas, eigą, gydymą, tracheostomų priežiūrą, polaringektominio balso reabilitaciją.

Paskirtis: tobulinimosi kursai skiriami gydytojams otorinolaringologams, onkologams, šeimos gydytojams.

Tikslas: patobulinti žinias apie gerklų ligų etiopatogenezę, diagnostikos ir gydymo ypatumus. Pasikartoti/įsisavinti endoskopinių, mikroskopinių tyrimų vertinimą, užkimimo skriningą. Prisiminti gerklų stenozės priežastis bei gydymą, tracheostomos priežiūrą. Atnaujinti žinias apie ankstyvą gerklų vėžio diagnostiką ir šiuolaikinius gydymo bei reabilitacijos būdus.

Literatūra
R.Pribuišienė ir kt2019Klinikinė otorinolaringologijaISBN:9789955155850LSMU Leidybos namai
Anil K. Lalwani 2020

Current Diagnosis & Treatment Otolaryngology—Head and Neck Surgery, 4ed

ISBN:9780071624398Mc Graw Hill

Cummings

 

2010Head and Neck Surgery, 3-Volume Set, 5th EditionISBN:978032352832Mosby
NCCN Guidelines2022NCCN Clinical guidelines in oncology „Head and neck cancers“https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/head-and-neck.pdfNational comprehensive cancer network