Paciento griuvimo profilaktika pirminėje sveikatos priežiūroje

Kodas
KMU775
Studijų kryptis
Medicina
Vykdymo būdas
Nenuotolinis (asmeniui dalyvaujant fiziškai)
Apimtis valandomis
16val.
Skirtas
visų specializacijų slaugytojams, išplėstinės praktikos slaugytojams
Kaina asmeniui
32.00Eur
Pažymėjimo mokestis
6Eur
Administratorius: Inga Sribikienė 837-326901
Programą teikiantis darbuotojas
doc. L. Spirgienė
Kurso programos turinys

Nėra turinio

Viso valandų
0.00
Programos aprašymas (santrauka)

Podiplominių kursų dalyviai supažindinami su programa „Paciento griuvimo profilaktika medicinos įstaigose“, pristatoma darbotvarkė, vykdoma registracija, kursų dalyviai prisistato vieni kitiems, įvardina kokie kursantų lūkesčiai.
Su tobulinimosi programos vadove aptariami organizaciniai klausimai.

Pacientų griuvimų aktualumas bendruomenėje. Atvejų analizė
Aptariami griuvimo, kritimo ir kiti naudojami apibrėžimai ir sąvokos, kokios gali būti pasekmės pacientui pargriuvus. Pristatomas griuvimų aktualumas bendruomenėje, kokioms gyventojų amžiaus grupėms būdingi griuvimai.
Kursantės pristato pavyzdžius iš savo praktikos, ar buvo pacientų griuvimų, kaip dažnai pasitaiko praktikoje, kokia pirminėje sveikatos priežiūros įstaigoje, kuria dirba kursantės, taikoma griuvimų prevencija, kokie personalo veiksmai pacientui pargriuvus.
Pristatomi ir analizuojami pavyzdžiai.

Vidiniai ir išoriniai pacientų griuvimų rizikos veiksniai, rizikos vertinimas. Pacientai, kurie turi didelę susižalojimų riziką
Aptariami vidiniai griuvimo rizikos veiksniai (širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, regėjimo sutrikimai, atramos ir judėjimo sistemos ligos, metaboliniai sutrikimai ir kt.). Kodėl vidiniai rizikos veiksniai aktualūs pacientams, gyvenantiems bendruomenėje.
Aptariami išoriniai griuvimo rizikos veiksniai, kaip turėtų būti pritaikyta aplinka. Saugi aplinka (grindys ir praeigos, vonia ir WC, apšvietimas, baldai, lovos, laiptai), kokia rekomenduojama pacientų avalynė.
Aptariamos vaistų grupės, kurios gali turėti įtakos griuvimams. Koks bendruomenės slaugytojo vaidmuo.
Kokios vidinės ir išorinės griuvimo priežastys būdingos pacientams, gyvenantiems bendruomenėje.
Aptariama ir pateikiama pavyzdžių kaip griuvimų rizika vertinama kitose šalyse pirminėje sveikatos priežiūroje. Kokios naudojamos priemonės pacientų, gyvenančių bendruomenėje, griuvimo rizikai vertinti
Išskiriamos pacientų grupės, kuriems būdinga didelė susižalojimų rizika. Kaip turėtų planuoti slaugą bendruomenės slaugytojas pacientams, kurie turi didelę susižeidimų riziką.

Pacientų griuvimai bendruomenėje: slaugos aspektai, pacientų mokymas
Aptariama kokios yra pagrindinės slaugos problemos, susijusios su pacientų griuvimais. Kokie yra slaugos aspektai, kaip organizuojamas slaugos procesas, kaip reikėtų mokyti pacientą ir jo artimuosius esant slaugos problemoms, susijusioms su griuvimais.

Universalaus dizaino koncepcija: naujas požiūris pritaikant aplinką
Pristatoma nauja dizaino koncepcija. Kokie yra požiūriai pritaikant aplinką asmenims, turintiems griuvimų riziką.

Namų aplinkos vertinimas ir pritaikymas, užtikrinant griuvimų profilaktiką
Kaip vertinti griuvimų išorinius griuvimų rizikos veiksnius namuose, kaip užtikrinti saugią aplinką.

Kineziterapijos priemonės griuvimų profilaktikai
Aptariamos fizinių ypatybių sutrikimų ir rizikos pargriūti sąsajos. Analizuojamos įrodymais grįstos riziką pargriūti mažinančios kineziterapijos priemonės.
Pristatomi pagrindiniai kineziterapijos programos sudarymo principai.

Pusiausvyros sutrikimų korekcija
Taisyklingo griuvimo ir atsistojimo mokymas. Atliekami testai, padedantys įvertinti asmens riziką pargriūti. Mokomasi pusiausvyrą lavinančių pratimų.
Diskutuojama, kaip motyvuoti ir mokyti pacientą saugiai atlikti fizinius pratimus.

Pacientų griuvimų profilaktikos strategijos bendruomenėje. Interdisciplininės komandos reikšmė užtikrinant griuvimų profilaktiką
Kokia komanda turėtų dirbti diegiant ir palaikant paciento griuvimo profilaktiką, kokia interdisciplininės komandos reikšmė.
Griuvimų profilaktikos strategijos pirminėje sveikatos priežiūroje – kitų šalių pavyzdžiai. Analizuojami paciento griuvimo strategijos komponentai, kaip galima įgyvendinti ir kaip įgyvendinama griuvimų prevencija Lietuvoje. Demonstruojama vaizdinė medžiaga.

Kurso aptarimas ir vertinimas
Vertinimo strategija – klinikinių situacijų sprendimas. Kurso dalyvių vertinimas atliekamas kurso pabaigoje. Dalyviams pateikiamos klinikinės praktinės situacijos. Situacijų sprendimas – grupinis darbas. Vertinami situacijų sprendimai, vyksta diskusijos.
Kursų „Paciento griuvimo profilaktika pirminėje sveikatos priežiūroje“ dalinasi įspūdžiais ir patirtimi; vertinamas grįžtamasis ryšys.

Dėstytojas Teorijos val. Praktikos val.
Sigitas.Mingaila 2
Lina Spirgienė 6 6
toma.petkute 1 1
Atvykstant reikia turėti

Medicininį chalatą

Papildoma informacija

Tobulinimo programos „Paciento griuvimo profilaktika pirminėje sveikatos priežiūroje“ tikslas suteikti bendruomenės slaugytojams žinių apie griuvimų problemos aktualumą bendruomenėje, kaip nustatyti griuvimų riziką, kokie yra griuvimų rizikos veiksniai, kokia gali būti taikoma profilaktika, interdisciplininės komandos reikšmė.

Literatūra

Blaževičienė A, Bulikaitė V, Demskytė J. Grigaliūnienė V, Kriukelytė D, Riklikienė O, Spirgienė L, Vaškelytė A. 2013 Klinikinė slauga, vadovėlis - BMK leidykla
Bagdonas G, Damulevičienė G, Lesauskaitė V, Macijauskienė J, Valius L, Venskutonis D, Visokinskas A. 2009 Pagyvenusių žmonių sveikatos priežiūra. Vadovėlis - Vitae Litera, Kaunas
Lesauskaitė V. (sudarytoja) 2008 Pagyvenusių žmonių slauga - KMU vadovėlis. Kaunas
Australian Commission on Safety and Quality in Health Car 2009 Preventing Falls
and Harm From Falls
in Older People
Best Practice Guidelines
for Australian Community Care https://www.safetyandquality.gov.au/wp-content/uploads/2012/01/Guidelin…