Galvos ir kaklo navikų sarginio limfmazgio biopsijos metodikos teoriniai ir praktiniai pagrindai, multidisciplininė klinikinė reikšmė

Kodas
KMU8112
Studijų kryptis
Medicina
Vykdymo būdas
Nenuotolinis (asmeniui dalyvaujant fiziškai)
Apimtis valandomis
36val.
Skirtas
gyd. onkologams radioterapeutams
gyd. onkologams chemoterapeutams
gyd. otorinolaringologams
gyd. veido ir žandikaulių chirurgams
Kaina asmeniui
216.00Eur
Pažymėjimo mokestis
6Eur
Programą teikiantis darbuotojas
dr. E. Padervinskis
Kurso programos turinys
Tema Trukmė
Galvos ir kaklo sritinių limfmazgių anatomija ir limfos drenavimosi ypatumai. Patologinio limfmazgio samprata, klinikiniai kriterijai lemiantys diagnostikos ir gydymo taktikos pasirinkimą 2.00 val.
Galvos ir kaklo navikų KT ir MRT tyrimų parinkimo algoritmai, klausimo tormulavimas radiologui KT ir MRT tyrimų privalumai ir trūkumai. Patologinio limfmazgio samprata radiologijoje, galvos kaklo limfmazgių grupių radiologiniai vertinimo kriterijai, matavimo ypatumai. 2.00 val.
Galvos ir kaklo onkologijos chirurginio gydymo galimybės: totalios ir selektyvios limfonodektomijos skirtumai, atlikimo technikos privalumai ir trūkumai 2.00 val.
Sarginio limfmazgio su 99mTc - nanocoll žymėjimo ir identifikavimo metodikos , sarginio limfmazgio scintigrafinis vizualizavimas. Radiacinės saugos principai 2.00 val.
Saugaus sarginio limfmazgio žymėjimo technika branduolinės medicinos skyriuje 2.00 val.
Saugaus sarginio limfmazgio žymėjimo technika operacinėje 3.00 val.
Sarginio limfmazgio biopsijos technika naudojant gama detektorių, savikontrolės mechanizmas, medžiagos paruošimas morfologijos tyrimui 3.00 val.
Pacientų sergančių galvos kaklo navikais pooperacinės stebėsenos, gydymo taktikos algoritmų skirtumai. Sarginio limfmazgio žymėjimas ir identifikavimas pacientams po spindulinės terapijos 2.00 val.
Spindulinės terapijos planavimo ypatumai po selektyvios limfodenektomijos bei esant SL+ ir SL - 2.00 val.
Sarginio limfmazgio biopsijos reikšmė galvos ir kaklo onkologijoje, laiko iki ligos progresavimo įvertinimas, prognostiniai veiksniai, problemos 2.00 val.
PET/KT reikšmė galvos kaklo navikų diagnostikoje, atrankos kriterijai sarginio limfmazgio scintigrafijai, tyrimo ypatumai spindulinės terapijos planavimui 2.00 val.
Šiuolaikinės spindulinės terapijos naujovės: nuotolinės radioterapijos (moduliuojamo intensyvumo spindulinė terapija, stereotaksinė spindulinė terapija, vaizdais valdoma radioterapija) ir didelės dozės galios brachiterapijos galimybės galvos ir kaklo onkologijoje 2.00 val.
Chemoterapijos ir biologinės terapijos naujovės galvos ir kaklo onkologijoje taikant kompleksinį gydymą 2.00 val.
Sarginio limfmazgio žymėjimo apmokymas naudojant biologinės medžiagos imitaciją 3.00 val.
Klinikinių galvos kaklo navikų situacijų aptarimas 3.00 val.
Įskaita 2.00 val.
Viso valandų
36.00
Programos aprašymas (santrauka)

1. Galvos ir kaklo sritinių limfmazgių anatomija ir limfos drenavimosi ypatumai. Patologinio limfmazgio samprata, klinikiniai kriterijai lemiantys diagnostikos ir gydymo taktikos pasirinkimą

Paskaitos metu bus pateikiama informacija apie galvos ir kaklo sritinių limfmazgių anatomiją, limfos drenavimosi keliai esant atitinkamos lokalizacijos galvos ir kaklo navikams. Primenamas – nežinomos pirminės vietos galvos ir kaklo navikų tyrimo algoritmas. Pateikiama patologinio limfmazgio samprata, klinikiniai kriterijai lemiantys diagnostikos ir gydymo taktikos pasirinkimą.99mTc

2. Galvos ir kaklo onkologine liga sergančių pacientų radiologinės ištyrimo galimybės ir algoritmai.

Seminaro metu bus pateikiamos šiuolaikinės galvos ir kaklo onkologinėmis ligomis sergančių pacientų radiologinės ištyrimo galimybės. Primenami – ištyrimo algoritmai  UG, KT, MRT, angiografijos ir paaiškinama jų svarba, atliekant tyrimus  kitose ligoninėse. Apžvelgiamos tyrimų indikacijos ir tyrimų pasirinkimo metodai, atsižvelgiant į naviko lokalizaciją. Dalyviai pristatys jiems pateiktas klinikines situacijas, apžvelgs pateiktus radiologinius tyrimus, įvertins jų privalumus ir trūkumus. Grupėje bus nagrinėjami skirtingų lokalizacijų vėžio atvejai, sudaromas detalus tyrimo planas kiekvienoje situacijoje.

3. Galvos ir kaklo onkologijos chirurginio gydymo galimybės, totalios ir selektyvios limfonodektomijos skirtumai, atlikimo technikos privalumai ir trūkumai.

Paskaitos metu bus pateikiamos šiuolaikinės galvos ir kaklo onkologinėmis ligomis sergančių pacientų chirurginės galimybės. Primenamas – lazerio, koabliacijos, endoskopo ir  mikroskopo panaudojimo galimybės chirurgijoje ir ambulatorinėje praktikoje. Palyginami totalios( TL) ir selektyvios (SL) kaklo limfonodektomijos skirtumai, vertinama gyvenimo kokybė pacientų po TL ir SL, pateikiami atlikimo technikos privalumai ir trūkumai. Paskaitos metu bus aptariama sarginio limfmazgio sąmprata ir jo galimi panaudojimai galvos ir kaklo onkologinėmis ligomis sergančių pacientų gydyme. Pateikiamos rekomendacijos sarginio limfmazgio panaudojimo galvos ir kaklo onkologinėmis ligomis sergančių pacientų gydyme.

4. Sarginio limfmazgio  su  99mTc- nanocoll žymėjimo  ir identifikavimo metodikos , sarginio limfmazgio scintigrafinis vizualizavimas. Radiacinės saugos principai.

Paskaitos metu bus suteiktos žinios apie sarginio limfmazgio žymėjimui naudojamo radiofarmacino preparato 99mTc nano koloido paruošimo, dozių skaičiavimo, preparato sušvirkštimo ypatumus, aptariami sarginio limfmazgio vizualizavimo metodai  (dinaminė, statinė scintigrafija, radionuklidinė kompiuterinė tomografija su kompiuterine tomografija),    aptariami limfmazgio žymėjimo metodikų privalumai ir trūkumai, galimos klaidos. Supažindinama su radiacinės saugos principais dirbant su radioaktyviomis medžiagomis.

5. Saugaus sarginio  limfmazgio žymėjimo technika  branduolinės medicinos skyriuje.

 Praktikos darbų metu bus aptariama sarginio limfmazgio samprata ir jo galimi panaudojimai galvos ir kaklo onkologinėmis ligomis sergančių pacientų gydyme. Pateikiamos rekomendacijos sarginio limfmazgio panaudojimo galvos ir kaklo onkologinėmis ligomis sergančių pacientų gydyme. Paaiškinama saugaus sarginio limfmazgio žymėjimo technika branduolinės medicinos skyriuje, praktiškai atliekamas sarginio limfmazgio žymėjimas naudojant žalios mėsos muliažus.

6. Saugaus sarginio  limfmazgio žymėjimo technika  operacinėje   

Praktikos darbų metu gydytojai bus mokomi  saugaus sarginio limfmazgio žymėjimo technikos operacinėje, pacientams sergantiems skirtingos lokalizacijos navikais, aptariamos sarginio limfmazgio žymėjimo metodikos ir galimos klaidos.

7. Sarginio limfmazgio biopsijos technika naudojant gama detektorių, savikontrolės mechanizmas, medžiagos paruošimas morfologijos tyrimui

 Praktikos darbų metu gydytojai  bus mokomi sarginio limfmazgio biopsijos technikos panaudojant gama detektorių operacinės sąlygomis, pristatomos pagrindinės daromos klaidos ir galimi savikontrolės mechanizmai leidžiantys operatyviau identifikuoti sarginį limfmazgį. Primenamas medžiagos paruošimas morfologiniam tyrimui ir praktiškai atliekamas rezekcinių kraštų žymėjimas naudojant biologinės medžiagos imitaciją.

8. Pacientų sergančių galvos kaklo  navikais pooperacinės stebėsenos, gydymo taktikos algoritmų skirtumai. Sarginio limfmazgio žymėjimas ir identifikavimas pacientams po spindulinės terapijos

Paskaitos metu bus pateikiamos Amerikos ir Europos galvos ir kaklo onkologijos draugijų rekomendacijos pacientų stebėjimui, sergančių galvos ir kaklo navikais,  po chirurginio gydymo bei kompleksinio gydymo (chirurginio ir chemo/bio-spindulinio gydymo), aptariamos skirtingos gydymo strategijos, pateikiami duomenys ir problemos apie sarginio limfmazgio biopsiją po jau taikyto gydymo, analizuojamos galimos klaidos ir jų priežastys atliekant sarginio limfmazgio biopsiją po chirurginio, spindulinio ir chemoterapinio gydymo.

9. Spindulinės terapijos planavimo ypatumai po selektyvios limfonodektomijos bei esant SL+ ir SL -.

Šių praktikos darbų metu dalyviams bus demostruojama konforminės trimatės spindulinės terapijos, moduliuojamo intensyvumo spindulinės terapijos ir stereotaksinės spindulinės terapijos pagrindai ir skirtumai, aptariamas ir praktiškai apibrėžiamas naviko tūris, klinikinis taikinio tūris ir planuojamas taikinio tūris spindulinės terapijos skyriuje, naudojant trimatę spindulinės terapijos planavimo sistemą Eclipse v8.6 bei stereotaksinės spindulinės terapijos planavimo sistemą Brainlab. Bus vertinami skirtingų klinikinių atvejų spindulinės terapijos gydymo planai, aptariami dozimetriniai parametrai, vertinamos galimos gydymo komplikacijos atsižvelgiant į radiobiologinius modelius.

10. Sarginio limfmazgio biopsijos reikšmė galvos ir kaklo onkologijoje, laiko iki ligos progresavimo įvertinimas, prognostiniai veiksniai, problemos.

Paskaitos tikslas – pateikti dalyviams duomenis apie sarginio limfmazgio biopsijos reikšmę pacientams, sergantiems galvos ir kaklo navikais, supažindinti su šio tyrimo pranašumais ir trūkumais, pateikti meta analizių rezultatus, pateikti literatūroje skelbiamus rezultatus, galinčius įtakoti kasdieninės klinikinės praktikos rekomendacijų pasikeitimus, pristatyti prognostinius veiksnius bei išnagrinėti problemas atliekant sarginio limfmazgio biopsiją.

11. PET/KT  reikšmė galvos kaklo navikų diagnostikoje,  atrankos kriterijai sarginio limfmazgio scintigrafijai, tyrimo ypatumai spindulinės terapijos planavimui.

Paskaitos tikslas supažindinti klausytojus su PET/KT tyrimo  principais, galvos kaklo navikų diagnostikoje naudojamo radiofarmacinio preparato 18fluorodeoksigliukozės (18FDG) fiziologinio ir patologinio metabolizmo ypatumais, paciento paruošimo tyrimui ypatumais, tyrimo specifika tiriant galvos kaklo navikus, tyrimo vertinimo aspektais atrenkant pacientus sarginio limfmazgio scintigrafijai  bei planuojant spindulinę terapiją, pristatomos galimos tyrimo rezultatų interpretacijos klaidos, derinimo su kitais tyrimais aspektai.

12. Šiuolaikinės spindulinės  terapijos naujovės: nuotolinės radioterapijos (moduliuojamo intensyvumo spindulinė terapija, stereotaksinė spindulinė terapija, vaizdais valdoma radioterapija) ir didelės dozės galios brachiterapijos galimybės galvos ir kaklo onkologijoje.

Paskaitos dalyviams bus pateikta informacija apie galvos ir kaklo navikų gydymo naujoves susijusias su skirtingomis spindulinės terapijos technologijomis. Pristatomos skirtingos nuotolinės spindulinės terapijos galimybės, šio gydymo metodo integracija į kompleksinį gydymą, aptariamos indikacijos bei rezultatai.

13.   Chemoterapijos ir biologinės terapijos naujovės galvos ir kaklo onkologijoje taikant kompleksinį gydymą.

Paskaitos metu pristatomos chemoterapijos ir biologinės terapijos galimybės galvos ir kaklo onkologijoje, pateikiamos gydymo rekomendacijos, kontraindikacijos, analizuojamas šių gydymo metodų veiksmingumas ir šalutinės reakcijos.

14. Sarginio limfmazgio žymėjimo apmokymas naudojant biologinės medžiagos imitaciją.

Praktikos darbų metu gydytojai  bus mokomi sarginio limfmazgio biopsijos technikos panaudojant gama detektorių branduolinės medicinos skyriuje naudojant biologinės medžiagos imitaciją.

15. Klinikinių galvos kaklo navikų situacijų aptarimas.

Seminaro metu dalyviai gaus skirtingų klinikinių situacijų aprašymus, kuriuos įvertinę pristatys situaciją, numatys diagnostines procedūras bei gydymo variantus. Grupėje bus aptariamos įvairios klinikinės situacijos, diskutuojama apie tyrimų  bei gydymo planus, vertinami radiologiniai tyrimai ir jų reikšmė gydymo taktikos pasirinkimui, aptariami skirtingi gydymo variantai bei įvertinamos galimos komplikacijos po gydymo. 

Dėstytojas Teorijos val. Praktikos val.
Evaldas Padervinskis 11 11
Viktoras Rudžianskas 15 2
Silvija R. 2
Nemira Jurkienė 9 11
severina.sediene 7 8
Atvykstant reikia turėti

Medicininį chalatą

Literatūra
  1. Yamauchi K, Kogashiwa Y, Nakamura T, et al. Diagnostic evaluation of sentinel lymph node biopsy in early head and neck squamous cell carcinoma: a meta-analysis. Head Neck. 2015;37:127-33.
  2. Thompson CF, John MASt, Lawson G, et al. Diagnostic value of sentinel lymph node biopsy in head and neck cancer: ameta-analysis. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2013;2115-22.
  3. Civantos F. J, Gomez C, Duque C, et al. Sentinel node biopsy in oral cavity cancer: correlation with PET scan and immunohistochemistry. Head Neck 2003;25:1-9.
  4. Govers T. M, Hannink G, Merkx A. W, et al. Sentinel node biopsy for squamous cell carcinoma of the oral cavity and oropharynx: A diagnostic meta-analysis. Oral Oncol 2013;49:726-32.
  5. Teymoortash A, Hoch S, Eivazi B, et al. Postoperative morbidity after different types of selective neck dissection. Laryngoscope 2010;120:924-9.
  6. Rakheja M, Radhakrishan R, Solomon M. Ch. Sentinel lymph node biopsy in oral cell carcinoma – Ensuing from elective to selective.  J Res Med Den Sci 2014;2:5-10.
  7. Santaolalla F, Sanchez J. M, Ereno C, et al. Comparative study of patients with and without sentinel lymph node biopsy (SLNB) in oral and oropharyngeal cancer: is SLNB an accurate and useful procedure? Acta Otolaryngol 2009;129:199-204.
  8. Lawson G, Matar N, Nollevaux M.C, et al. Reliability of sentinel node technique in the treatment of N0 supraglottic laryngeal cancer. Laryngoscope 2010;12:2213-7.
  9. Tomifuji M, Shiotani A, Fujii H, et al. Sentinel node concept in clinically N0 laryngeal and hypopharyngeal cancer. Ann Surg Oncol 2008;15:2568-75.
  10. Yoshimoto S, Hasegawa Y, Matsuzuka T, et al. Sentinel node biopsy for oral and laryngopharyngeal squamous cell carcinoma: A retrospective study of 177 patients in Japan. Auris Nasus Larynx 2012;39:65-70.
  11. Mollá C. L, Suárez-Varela M. M, Llatas M. C, et al. Sentinel lymph node in tumors of the larynx: technique and results. Acta Otorrinolaringol Esp 2006;57:307-12.
  12. Marur S, Forastiere A. Head and Neck Cancer: Changing Epidemiology, Diagnosis, and Treatment. Mayo Clinic Proceedings. 2008;83(4):489-501.